Alkohol och dejting

När man ska iväg på en första dejt kan allt kännas lite nervöst. Då kan ett glas vin eller kanske en drink vara en sak som lättar upp stämningen lite men det gäller att det inte blir för mycket. Då kan alkoholen rent av få motsatt effekt. Med det inte sagt att man inte kan ta ett glas vin om man går ut på restaurang på dejten. Men vad bör man tänka på när det gäller alkohol och dejting?

Hitta en dejt

Det allra första man måste tänka på är att man ska finna en dejt. Det finns många olika nätdejting tips på nätet och online kan man finna dejter i alla åldrar, och med olika intressen. Oavsett om man vill dejta en tjej, kille eller en icke-binär person går det alldeles utmärkt att finna intressanta personer online. Ett annat alternativ är helt enkelt att fråga någon man tycker om ifall den personen skulle vilja gå på en dejt.

Håll koll på promillen

När man dricker alkohol stiger promillehalten i kroppen och man blir mer påverkad. En högre promillehalt kan göra så att man blir mer avslappnad men allt för mycket alkohol kan leda till att man helt tappar omdömet.

Så lätt kan dejten sabbas av alkohol

Det finns flera olika sätt att sabba en dejt på och ett av dem är genom att man dricker för mycket alkohol. Dricker man för mycket kan det vara så att man börjar tala om olämpliga saker eller så kan man agera på ett opassande sätt. Det kan också hända att man inte beter sig på ett bra sätt på restaurangen. Att ta varannan vatten och att ibland resa sig och gå en sväng kan vara bra. Då får man bättre koll på sitt alkoholintag under dejten.

Öl

Öl är antagligen en av de allra vanligaste dryckerna. Det finns öl som innehåller alkohol, samt alkoholfri sådan. Ölen kan ha olika hög alkoholhalt och vara ljus eller lite mörkare i färgen. Det har helt enkelt med bryggning och ingredienser att göra.

Hur bryggs öl?

När man ska tillverka öl sker det hela i fem steg. I det första skedet ska korn läggas i blöt. Det gör att de börjar gro. När grodden sker bildas olika enzymer och de omvandlar stärkelsen i kornet till socker. Det är sedan det här sockret som gör att allt kan jäsa. Efter ett par dagar, när man torkar kornet och avbryter processen har man malt.

Malten kan rostas, eller så används den som den är. Efter det krossas malten och den blötläggs i flera omgångar för att mäskningen ska ske. Det är nu maltens enzymer börjar omvandla stärkelsen till socker.

När man får fram sötvörten genom att sila bort resterna av malten kokas vörten med humle. Det gör att ölen håller bättre, samtidigt som beska och sötma läggs till. Vörten kyls och pumpas vidare till en jästank. Den kallas sedan för stamvört.

Efteråt är det dags för jäsning. Man tillsätter då jäst för att sockret ska omvandlas till smakämnen, alkohol och kolsyra. Man tar sedan bort jästen igen. Sedan ska ölen pastöriseras, eventuellt filtreras, lagras och tappas. Hur den processen går till varierar stort beroende på vilken ölsort det är som ska tillverkas.

Öl från olika länder

Öl tillverkas i nästan alla världens länder. Några av de mest kända öltillverkande länderna är Danmark, Spanien, Tyskland, Irland samt England. I de här länderna tillverkas både ljusa och mörka öl samt speciella öl vid påsk, jul och liknande. Vilken typ av öl man föredrar varierar stort. Generellt sett tenderar dock de riktigt mörka ölen att vara lite mer beska i smaken.

Får man brygga öl hemma?

Man får faktiskt brygga öl hemma. Det finns färdiga kit att köpa med råvaror, jäst och mycket annat. Man behöver i princip bara tillsätta vatten. Det finns dock vissa regler för den här typen av bryggning. Visst kan barn få vara med men de får inte smaka på den färdiga ölen, såvida den inte är alkoholfri.

Det finns även regler för hur stark ölen får vara. Man får inte heller brygga stora mängder för att sälja dem. Att bjuda på ölen hemma kan dock vara okej så länge personerna inte är minderåriga.

Beställa alkohol

I Sverige har man länge varit van vid att gå till Systembolaget för att köpa alkohol. Lite lättöl och folköl finns i mataffären men inte mer. Men för ett tiotal år sedan blev det också möjligt att beställa alkohol från olika ställen.

Vin direkt hem till dörren

Genom Vinoteket kan man beställa vin direkt hem till dörren. Sortimentet är stort och det finns viner från världens alla hörn. Oavsett om du vill beställa vitt vin, rött vin eller om du föredrar rosé kan du finna det här. Leveransen sker i kartong som avlämnas direkt hemma vid din dörr.

Beställa från Systembolaget

Ett annat sätt att beställa alkohol på är genom Systembolaget. Många gånger får man då hämta alkoholen på sitt närmaste systembolag eller hos ett ombud i närheten. I vissa städer kan man också få hemleverans av alkoholen. Även då gäller 20 års åldersgräns och paketet delas inte ut om personen som tar emot det inte kan visa en giltig legitimation.

Alkohol från utlandet

I dag går det också att beställa alkohol från utlandet, helt lagligt. Det gäller dock att man ser över hur det ser ut med skatter och andra regler. En del företag som levererar alkohol till Sverige räknar in de här avgifterna i alkoholens pris. Andra företag gör det inte. Då måste man själv se till att betala avgifterna. Om så inte sker kan paketet beslagtas.

Fördelar med att kunna beställa alkohol

Det finns flera fördelar med att beställa alkohol. Ska man ha en större fest slipper man tänka på att frakta många flaskor och dessutom vet man att man får tag i allt det man behöver. Med hemleverans av alkohol behöver man inte heller åka en extra vända för att handla. Det kan bli särskilt irriterande om man har långt till Systembolaget.