Öl

Öl är antagligen en av de allra vanligaste dryckerna. Det finns öl som innehåller alkohol, samt alkoholfri sådan. Ölen kan ha olika hög alkoholhalt och vara ljus eller lite mörkare i färgen. Det har helt enkelt med bryggning och ingredienser att göra.

Hur bryggs öl?

När man ska tillverka öl sker det hela i fem steg. I det första skedet ska korn läggas i blöt. Det gör att de börjar gro. När grodden sker bildas olika enzymer och de omvandlar stärkelsen i kornet till socker. Det är sedan det här sockret som gör att allt kan jäsa. Efter ett par dagar, när man torkar kornet och avbryter processen har man malt.

Malten kan rostas, eller så används den som den är. Efter det krossas malten och den blötläggs i flera omgångar för att mäskningen ska ske. Det är nu maltens enzymer börjar omvandla stärkelsen till socker.

När man får fram sötvörten genom att sila bort resterna av malten kokas vörten med humle. Det gör att ölen håller bättre, samtidigt som beska och sötma läggs till. Vörten kyls och pumpas vidare till en jästank. Den kallas sedan för stamvört.

Efteråt är det dags för jäsning. Man tillsätter då jäst för att sockret ska omvandlas till smakämnen, alkohol och kolsyra. Man tar sedan bort jästen igen. Sedan ska ölen pastöriseras, eventuellt filtreras, lagras och tappas. Hur den processen går till varierar stort beroende på vilken ölsort det är som ska tillverkas.

Öl från olika länder

Öl tillverkas i nästan alla världens länder. Några av de mest kända öltillverkande länderna är Danmark, Spanien, Tyskland, Irland samt England. I de här länderna tillverkas både ljusa och mörka öl samt speciella öl vid påsk, jul och liknande. Vilken typ av öl man föredrar varierar stort. Generellt sett tenderar dock de riktigt mörka ölen att vara lite mer beska i smaken.

Får man brygga öl hemma?

Man får faktiskt brygga öl hemma. Det finns färdiga kit att köpa med råvaror, jäst och mycket annat. Man behöver i princip bara tillsätta vatten. Det finns dock vissa regler för den här typen av bryggning. Visst kan barn få vara med men de får inte smaka på den färdiga ölen, såvida den inte är alkoholfri.

Det finns även regler för hur stark ölen får vara. Man får inte heller brygga stora mängder för att sälja dem. Att bjuda på ölen hemma kan dock vara okej så länge personerna inte är minderåriga.

fredriq

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *