Alkohol och hälsa

Ibland kan det vara gott att ta någon dryck som innehåller alkohol. I de allra flesta fall innebär det här inte något problem. Man kan dricka och ha trevligt, men ibland blir det lite för mycket. Man kan helt enkelt bli beroende av alkohol. Då finns det risk att hälsan tar stryk, och det rejält.

Alkohol och tandhälsa

När man dricker alkohol finns det en viss risk att tänderna tar stryk. Efter ett par glas prosecco finns det en viss risk att kolsyran fräter på tänderna om man inte borstar dem efteråt. Om man dricker måttligt med alkohol kommer man i regel ihåg att borsta tänderna efter intaget . Med produkter från https://www.sunstargum.com/se/ får man ett bra skydd. Blir det för mycket är det lätt att glömma tandborstningen.

Alkoholism

En alkoholist, alltså en person som är beroende av alkohol, löper en rejäl hälsorisk. När det gäller alkohol och hälsa finns det bevis för att en minskad alkoholkonsumtion medför mindre risk för högt blodtryck, övervikt, cancer och skador på hjärnan. Som alkoholist kan det vara svårt att tänka på de här sakerna eftersom beroendet tar överhanden men innan man börjar dricka är det smart att fundera över vilka risker man tar.

Leverskador av alkohol

En hög alkoholkonsumtion kan leda till leverskador och det kan vara väldigt svårt att göra något åt skadorna när de väl finns där. I vissa fall kan det bli så att man behöver operera bort delar av levern. Man kan också behöva livslång behandling med olika mediciner. Det allra viktigaste är dock att sluta med alkoholen. Märker man att man inte kan hantera sitt brukande kan det vara klokt att söka hjälp genom sjukvården i tid.

Cider och blanddrycker

Om det är någon dryck som finns i många smaker så är det cider och olika blanddrycker. En riktigt traditionell cider är tillverkad av äpple eller päron och sådan cider finns även i dag. Det finns också cider och blanddrycker med smak av olika bär, mint, citrus, pepparkaka och en hel del annat.

Hur går cidertillverkning till?

Just cider är en dryck som är flera tusen år gammal och än i dag tillverkas den på i stort sett samma sätt. Man krossar helt enkelt frukten som ska användas, och sedan låter man den jäsa. Man kan också tillsätta vinjäst om man så vill. Om det är äpplen eller päron som används får det jäsa till vin. Vid den här tiden har den blivande cidern ingen kolsyra utan den tillsätts först senare. Innan det ska ske måste man få bort grumligheterna i cidern. Det görs genom att bland annat gelatin tillsätts i vätskan och sedan silas den.

Cider och alkohol

Cider och blanddrycker finns med väldigt många olika alkoholhalter. I vanliga fall säger man att cider har en alkoholhalt på mellan tre och åtta volymprocent. Om procenten är mer än 8,5 ses drycken som äppelvin. Om man vill framställa starkare cider går det. Den maximala alkoholhalten man kan uppnå då är ungefär 12 procent.

Kan man bli full på cider?

Om man dricker en cider med hög alkoholhalt kan man bli full på det lika lätt som man blir det på öl. Om man dricker svag cider kan det krävas relativt stora mängder för att man ska bli onykter men det beror mycket på hur man är som person, hur mycket alkohol man tål och så vidare. Det är alltså fullt möjligt att bli full på cider.

Vad är skillnaden mellan cider och blanddrycker?

Blanddrycker kallas också för alkoläsk. Till skillnad från cider består de inte av frukt som jäses. En blanddryck har en bas av någon alkohol, ofta rom eller vodka. Sedan tillsätts läsk, juice, frukt, aromer eller liknande. Alkoläsken är färdigblandad, ofta kolsyrad och säljs på flaska eller burk. Ofta är alkoholhalten mellan 3,5-7 %. Alkoläsken är många gånger sötare än cidern och de kan ha en starkare smak.

Alkohol riktad till ungdomar

En synpunkt som ofta uppkommer är att cider och blanddryck mest riktar sig till ungdomar. Sajter som Alkoholsmart anser att det inte är speciellt bra att rikta in alkohol till ungdomar och under ett tag var alkoläsk förbjudet just av den anledningen att den riktade sig till allt för unga personer. Dock kom det här förbudet att tas bort eftersom att man menade att Systembolaget inte kunde neka försäljning av vissa produkter. I dag säljer alkoläsker och cider relativt bra till flera olika åldersgrupper.

Champagne

Det finns knappast någon dryck som för tankarna till fest och lyx på samma sätt som champagne. Det är trots allt drycken vi föredrar för att skåla in det nya året såväl som för att fira andra lyckliga livshändelser.

Om du ska dricka champagne ska du självklart göra det i en lyxig miljö. Haken är bara att ”lyxigt” kostar pengar. Om du står i ett hem fullt av praktiska IKEA-prylar kanske du undrar hur du ska göra för att lyxa till saker och ting? Faktum är att du enkelt kan göra så att dina IKEA-möbler ser mer påkostade ut. Hos Bemz hittar du till exempel överdrag och andra tillbehör till de populäraste IKEA-möblerna. Tillbehör som gör det enkelt att få till en lyxigare känsla hemma.

Champagne hämtar sitt namn från en region i Frankrike med samma namn. Faktum är dock att det egentligen inte är därifrån drycken härstammar. Det första mousserande vinet skapades av britterna någon gång i slutet av 1600-talet. Detta oavsett är det numera från Frankrike som de mest kända champagne-sorterna kommer. Där har man ända sedan 1700-talet tillverkat champagne på samma sätt. Förenklat beskrivet går tillverkningsprocessen till på så sätt att man tillsätter socker och jäst till vanligt vitt vin. Det är den processen som ger champagnen dess bubbliga och festliga karaktär. Den perfekta serveringstemperaturen för ett glas champagne är någonstans mellan 6-8 grader.