Alkohol och hälsa

Ibland kan det vara gott att ta någon dryck som innehåller alkohol. I de allra flesta fall innebär det här inte något problem. Man kan dricka och ha trevligt, men ibland blir det lite för mycket. Man kan helt enkelt bli beroende av alkohol. Då finns det risk att hälsan tar stryk, och det rejält.

Alkohol och tandhälsa

När man dricker alkohol finns det en viss risk att tänderna tar stryk. Efter ett par glas prosecco finns det en viss risk att kolsyran fräter på tänderna om man inte borstar dem efteråt. Om man dricker måttligt med alkohol kommer man i regel ihåg att borsta tänderna efter intaget . Med produkter från https://www.sunstargum.com/se/ får man ett bra skydd. Blir det för mycket är det lätt att glömma tandborstningen.

Alkoholism

En alkoholist, alltså en person som är beroende av alkohol, löper en rejäl hälsorisk. När det gäller alkohol och hälsa finns det bevis för att en minskad alkoholkonsumtion medför mindre risk för högt blodtryck, övervikt, cancer och skador på hjärnan. Som alkoholist kan det vara svårt att tänka på de här sakerna eftersom beroendet tar överhanden men innan man börjar dricka är det smart att fundera över vilka risker man tar.

Leverskador av alkohol

En hög alkoholkonsumtion kan leda till leverskador och det kan vara väldigt svårt att göra något åt skadorna när de väl finns där. I vissa fall kan det bli så att man behöver operera bort delar av levern. Man kan också behöva livslång behandling med olika mediciner. Det allra viktigaste är dock att sluta med alkoholen. Märker man att man inte kan hantera sitt brukande kan det vara klokt att söka hjälp genom sjukvården i tid.