Cider och blanddrycker

Om det är någon dryck som finns i många smaker så är det cider och olika blanddrycker. En riktigt traditionell cider är tillverkad av äpple eller päron och sådan cider finns även i dag. Det finns också cider och blanddrycker med smak av olika bär, mint, citrus, pepparkaka och en hel del annat.

Hur går cidertillverkning till?

Just cider är en dryck som är flera tusen år gammal och än i dag tillverkas den på i stort sett samma sätt. Man krossar helt enkelt frukten som ska användas, och sedan låter man den jäsa. Man kan också tillsätta vinjäst om man så vill. Om det är äpplen eller päron som används får det jäsa till vin. Vid den här tiden har den blivande cidern ingen kolsyra utan den tillsätts först senare. Innan det ska ske måste man få bort grumligheterna i cidern. Det görs genom att bland annat gelatin tillsätts i vätskan och sedan silas den.

Cider och alkohol

Cider och blanddrycker finns med väldigt många olika alkoholhalter. I vanliga fall säger man att cider har en alkoholhalt på mellan tre och åtta volymprocent. Om procenten är mer än 8,5 ses drycken som äppelvin. Om man vill framställa starkare cider går det. Den maximala alkoholhalten man kan uppnå då är ungefär 12 procent.

Kan man bli full på cider?

Om man dricker en cider med hög alkoholhalt kan man bli full på det lika lätt som man blir det på öl. Om man dricker svag cider kan det krävas relativt stora mängder för att man ska bli onykter men det beror mycket på hur man är som person, hur mycket alkohol man tål och så vidare. Det är alltså fullt möjligt att bli full på cider.

Vad är skillnaden mellan cider och blanddrycker?

Blanddrycker kallas också för alkoläsk. Till skillnad från cider består de inte av frukt som jäses. En blanddryck har en bas av någon alkohol, ofta rom eller vodka. Sedan tillsätts läsk, juice, frukt, aromer eller liknande. Alkoläsken är färdigblandad, ofta kolsyrad och säljs på flaska eller burk. Ofta är alkoholhalten mellan 3,5-7 %. Alkoläsken är många gånger sötare än cidern och de kan ha en starkare smak.

Alkohol riktad till ungdomar

En synpunkt som ofta uppkommer är att cider och blanddryck mest riktar sig till ungdomar. Sajter som Alkoholsmart anser att det inte är speciellt bra att rikta in alkohol till ungdomar och under ett tag var alkoläsk förbjudet just av den anledningen att den riktade sig till allt för unga personer. Dock kom det här förbudet att tas bort eftersom att man menade att Systembolaget inte kunde neka försäljning av vissa produkter. I dag säljer alkoläsker och cider relativt bra till flera olika åldersgrupper.

fredriq

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *