Så påverkas dina tänder av alkohol

Dina tänder påverkas av allt du äter och dricker. Lågt pH-värde, färgämnen och socker i drycker som vin, cider och drinkar kan tära på tänderna. Alkoholhaltiga drycker kan vara extra skadliga eftersom de även försämrar omdömet, vilket i sin tur ökar skaderisken.

De flesta är medvetna om att godis och annat sött är dåligt för tänderna, men desto färre tänker på att alkohol kan påverka tänderna negativt. Många alkoholhaltiga drycker innehåller socker, vilket kan orsaka karies. Även hög syra kan skada tändernas emalj. Här kan du läsa mer om hur dina tänder påverkas av olika sorters alkoholhaltiga drycker samt vad du kan göra åt det.

Socker, syra och färgämnen skadar tänderna

Det finns många olika drycker som innehåller alkohol och de påverkar tänderna på olika sätt. Framför allt är det syra och socker i drycken som kan skada tänderna, men även färgämnen. Hos din tandläkare på Södermalm kan du få hjälp med allt som har med tänderna att göra. Om dina tänder blivit missfärgade av rödvin kan du boka tid för en tandblekning. Du kan självklart även boka tid för rutinkontroll för att säkerställa att du inte har några hål i tänderna samt att din tandemalj inte fått frätskador. Just frätskador är särskilt vanligt från alkoholdrycker som vin, både rött och vitt, på grund av det låga pH-värdet. Det är fruktsyran i drycken som ger det låga pH-värdet vilket i sin tur fräter på tänderna. Vid upprepat intag av sur dryck och mat kan emaljen skadas, vilket kan leda till tandinflammation. Alla sura drycker, med eller utan alkohol, fräter på tänderna.

Olika drycker påverkar tänderna på olika sätt:

  • Rött och vitt vin innehåller hög fruktsyra och fräter därför på tänderna. Rött vin innehåller även färgämnen som kan missfärga tänderna.
  • Drinkar som innehåller starksprit blandat med frukt eller läsk kan ge frätskador såväl som karies. Ren starksprit är i sig inte direkt skadlig för tänderna, men när den blandas med söta läskedrycker och fruktjuicer skapas en drink med hög syra och mycket socker.
  • Cider & alkoläsk är både sött och surt, vilket kan orsaka kariesangrepp och frätskador.
  • Öl har också ett relativt lågt pH-värde, men jämfört med de andra alkoholhaltiga dryckerna fräter öl mindre på emaljen.

Större skaderisk för alkoholpåverkade

Till skillnad mot sura och söta drycker utan alkohol så ökar alkoholhaltiga drycker även skaderisken. Alkohol försämrar omdömet, vilket kan leda till olyckor. Exempelvis kan du ramla och slå i tänderna. Med andra ord är alkohol indirekt farligt för dina tänder om du dricker så mycket att ditt omdöme försämras.

Alkohol har generellt en negativ påverkan på hälsan och kan leda till olika sjukdomar som i sin tur kan påverka tänderna. Även torra slemhinnor, som är en effekt av alkoholkonsumtion, ökar risken för bakterier och karies i munnen. Det kan också leda till försämrad andedräkt.

fredriq

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *