Alkoholens historia genom tiderna

De allra äldsta indikationerna på att man medvetet framställt alkohol var för 10 000 år sedan i Egypten och resultatet blev vin och mjöd. Mjöd kom senare till att utvecklas i Norden under vikingatiden runt år 793 till 1033 e.Kr. Det finns idag inga bevarade recept på mjöd från vikingatiden, men man vet att klassisk mjöd som framställdes på medeltiden består av honung, jäst och vatten som får jäsa i en jästunna i en viss process.

Historiens vanligaste populära alkoholdrycker

Vikingarna var mycket förtjusta i sin mjöd och många kanske förväxlar mjöd med öl. Mjöd liknar mer vin och vill man pröva på att dricka mjöd, finns det nu att köpa på Systembolaget. Vill man hellre pröva att göra mjöd själv, finns det några bra recept på äkta mjöd som man kan prova på själv. Hemmamjöd kan få olika alkoholhalter beroende på metod och hur länge det får stå. Ett mjöd kan komma upp i 24 volymprocent men även så lite som 1 procent. Mjöd som man köper på Systemet, ligger runt 11 procent. Vikingarna drack även vin, men det var ofta exklusiva varor som de tog med sig från resor från bland annat Frankrike. Runt 1100-talet då Sverige blev kristet, användes vin mer och importerades för nattvarder men också som sällskapsdryck. Tänder kan missfärgas av vin och särskilt rött vin. Då kan en professionell tandblekning göra underverk och ge riktigt vita tänder igen!

Konsten att destillera alkohol till en mer renare råvara och starkare styrka, lärde man sig först runt 1000 år sedan. Runt 1700-talet långt senare lyckades man framställa rom i Karibien. Slavarna på den tiden under arbetet på sockerraffinaderier, upptäckte mellass som senare kom att användas för att skapa och destillera rom. Rom är idag fortfarande en mycket populärt dryck och kan vara både ljus och mörk, söt eller mer robust i smaken.

När kom whisky?

Faktum är att whisky är äldre än vad man tror och redan på 1100-talet, lyckades man destillera öl till whisky. Whisky härstammar från Irland och kallades då för uisge beatha som betyder livets vatten på gaeliska. Whisky kallades livets vatten då munkarna på Irland upptäckte att det klara vattnet som rann ur destilleringsapparaterna de fann på resor, gjorde dem glada och upprymda. Whisky görs fortfarande enligt urgamla recept på olika sädesslag som korn eller till exempel malt i flera steg av destillering, samt får mogna på ekfat i många år. Whiskyn spreds allt mer och det var runt år 1495 den kom till Skottland. Idag finns whisky som Irländsk whiskey, skotsk whisky, amerikansk whiskey, japansk whisky, kanadensisk whisky , indisk whisky och något som heter världswhisky. Världswhiskyn står för resterande länder som framställer denna eftertraktade dryck. Förr kände man inte till alkoholens påverkan på kroppen på samma sätt som idag. Förutom att fungera som nöjesdryck, hade alkohol en funktion som läkemedel för olika sjukdomar och uppiggande medicin mot depression. Alkohol förr var med andra ord både en nöjesdryck och läkemedel. Idag vet man att alkohol bör konsumeras i måttliga mängder och att unna sig något glas bara ibland är mer acceptabelt för hälsan.

fredriq

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *