Whisky eller whiskey

Det här är en spritsort som ofta förknippas med irländska barer, cigarrökande och liknande. Whiskey eller whisky är en lagrad spritsort som ofta har omkring 40 % alkoholhalt. Den smakar på olika sätt och kan vara mer eller mindre rökig beroende på hur den lagrats, var den producerats med mera. Just whisky är nämligen en spritsort som tillverkas på olika platser i världen och varje whiskysort har sin karaktär. Just stavningen av spritsorten är också lite speciell. I Irland och USA stavas spritsorten whiskey, medan andra länder stavar den whisky.

Olika länders whiskykaraktärer

Rent generellt sett kan man säga att varje land har sin egen whiskykaraktär. USA har en fruktig stil på whiskey liksom Kanada. En mer bränd karaktär och smak finner man i USA och i Skottland, den mer rökiga. Japan har en mer ren stil på sin whisky, liksom Sverige. Flera gånger varje år anordnas det whiskyprovningar runt om i Sverige för att man ska kunna hitta sin absoluta favoritkaraktär och smak utan att behöva köpa flera olika flaskor.

Destillering, fat och råvara

Alla de här sakerna är sådant som påverkar smaken på whiskyn. Vid destilleringen påverkar valet av antalet destilleringar, samt pannornas storlek. Den destillerade spriten ska sedan lagras och det kan ske på nya eller gamla fat, och under olika lång tid. Även råvarorna påverkar smaken. Whisky kan antingen tillverkas av majs, korn eller råg. I USA och Kanada används ofta en blandning av de olika spannmålen. USA tenderar ofta att ha mestadels majs i sin tillverkning.

fredriq

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *