Konjak

Konjak, eller cognac som man också kan skriva det är en brandy tillverkad i Frankrike. Konjaken lagras på ekfat under olika lång tid och är egentligen destillerat vin.

Druvor i konjak

I konjak används en hel del olika druvor som odlas på olika ställen i Frankrike. Mer än 98 % av odlingarna består av en druvsort som är den viktigaste i spritsorten. Den här druvan heter ugni blanc och tillsammans med sorterna colombard och folle blanche skapas ett alkoholsvagt och ganska syrligt vin. Det är sedan det här vinet som man destillerar till konjak.

Att hitta sin favoritkonjak

Det finns speciella konjakskupor men det är faktiskt inte de bästa glasen att prova konjak i. Ett tulpanformat vinglas är istället det man bör rikta in sig på. Man ska inte hälla upp hela glaset fullt utan det är bara några centiliter som används när man provar. För att få fram konjakens doft bör man snurra glaset lite, låta det stå några sekunder och sedan sniffa försiktigt på doften. Doften gör nämligen en hel del även för smaken. Att späda ut konjak med vatten är inget som rekommenderas. Det riskerar att förstöra både smak och doft.

fredriq

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *