Alkohol och ekonomi

Alkohol är inte speciellt billigt att köpa, speciellt inte om man dricker en större mängd. Man får räkna med att en öl kostar omkring tio kronor per burk och en flaska sprit kostar minst 200 kronor för 70 centiliter. Att ta en flaska vin, någon öl och något glas av annat då och då är antagligen inte någon katastrof för ekonomin men om man fastnar i ett riskbruk kan även ekonomin ta stryk. Men hur håller man koll på sin alkoholförbrukning och ekonomi?

Sätt en budget

Ett alternativ är att man sätter en budget för hur mycket pengar man får lägga på alkohol varje vecka eller månad. När de pengarna är slut får man helt enkelt inte köpa mer. Då kan man själv välja om man vill dricka upp all alkohol på en gång eller om man vill spara och dela upp den så att den räcker längre. För att det här ska fungera krävs det dock att man håller sin budget. Är det så att man gång på gång överskrider den kan man behöva komma på en annan lösning.

Låna pengar till alkohol

Ibland förekommer det att personer lånar pengar, eller sätter sig i skuld för att kunna köpa alkohol. En del gör det bara någon enstaka gång och betalar sedan sin skuld i tid. Andra lånar mer och mer, men glömmer att betala. Många gånger förekommer det här i relationer samt när man köper så kallad smuggelsprit av personer som köper alkohol i utlandet och sedan, olagligt, säljer den vidare i Sverige. Personer som säljer alkohol sätter ofta ner foten när en skuld inte blivit betalad. Då får den som har skulden helt enkelt inte handla mer hos personen innan skulden betalats helt.

I en relation kan det vara svårt för närstående att säga nej när någon vill låna pengar. Det är dock viktigt att man faktiskt säger nej, även om det är svårt. Annars finns det en väldigt stor risk att man blir lurad. Speciellt personer som har ett alkoholberoende kan snabbt låtsas glömma bort hur mycket de är skyldiga eller så försöker de tala bort saken. Att betala sina skulder hör inte till vanligheterna. Det här kan ställa till en del problem i relationen och det är viktigt att få stöd som närstående. Det kan till exempel Anonyma Alkoholister hjälpa till med. Där är det inte bara alkoholisten som kan söka stöttning.

fredriq

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *