Beroende av alkohol

Om man dricker alkohol under en lång tid, vid fel situationer eller om man dricker mycket kan man faktiskt bli beroende av alkohol på samma sätt som man blir beroende av cigaretter eller andra typer av droger. Beroendet gör att det kan bli svårt eller omöjligt att sluta dricka.

Beroendet kan bli allvarligt

Till slut kommer det att gå åt extremt mycket alkohol för att man som beroende ska känna av dess effekter och det kan göra att man uppnår en promillehalt som är rent av livsfarlig utan att man märker av det. I tidningar som Aftonbladet kan man läsa om personer som drabbats av alkoholförgiftning, vilket faktiskt är ett livshotande tillstånd. Som alkoholist kan det också vara svårt att veta om man är för påverkad eller inte. Det kan leda till att man sätter sig bakom ratten eller liknande trots att man inte bör.

Hur uppstår ett alkoholberoende?

Ett alkoholberoende uppstår när man behöver dricka mer och mer alkohol för att känna av dess positiva effekter. Till en början kanske man bara tar något glas whisky för att minska sin huvudvärk eller ångest. Plötsligt behöver man ta två glas, sedan tre. Om man fortsätter dricka kommer man till slut att vara uppe i en rejäl mängd för att man ska känna av alkoholen alls. Det är inte helt enkelt att sätta stopp. Ofta är det också som så att man inte själv märker av att man är alkoholberoende. Även om anhöriga påpekar ens drickande talar man ofta bort det. Bara en sådan sak att anhöriga påpekar saken bör vara något som gör att man drar öronen åt sig.

Att sluta med alkoholen

Att sluta med alkohol efter att ha varit alkoholist, eller under tiden man är beroende av alkohol kan vara riktigt svårt. Ofta är det inte så enkelt att hålla sig borta från alkoholen. Även om man inte åker och handlar finns det alla möjliga sätt att få tag i sprit på när suget sätter in.

Om man slutar efter ett stort beroende får man i regel en hel del abstinensbesvär. Har man druckit väldigt mycket alkohol kan de här besvären vara så pass allvarliga att man behöver läggas in på sjukhus. Många som har rejäla alkoholberoenden behöver därför hamna på avgiftningsklinik där det ges läkemedel som motverkar besvären. Dessutom övervakas personerna noga.

Att vara närstående till en alkoholist

Det är inte så lätt att vara närstående till en alkoholist, alltså till en person som är beroende av alkohol. Många gånger kan man få höra att det är den anhörige som har problem och att den beroende har kontroll över sitt riskbruk. Många gånger kan det bästa faktiskt vara att säga upp kontakten med den beroende personen om denne vägrar förändra sitt beteende.

fredriq

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *