Alkohol och medberoende

God mat och god dryck hör ihop. När det gäller drycken så är det väldigt ofta alkoholhaltig sådan i lite festligare sammanhang. Lite bubbel på nyårsafton vill alla ha. Det finns utmärkta alkoholfria alternativ men det är inte alltid det bjuds på sådana, ofta av ren okunskap.

Ett glas för mycket

Det är inte ovanligt att personer som egentligen inte alls har några problem med sin alkoholkonsumtion någon enstaka gång råkar ta ett glas för mycket och blir lite rund under fötterna. Det behöver inte vara något större problem så länge det finns goda vänner runtom som ser till att det inte händer så mycket mer än så. Vänner som kanske tar hand om bilnyckeln i värsta fall och beställer en taxi för säkerhets skull. En sådan här händelse är möjligen en tankeställare. Skulle det upprepas flera gånger behöver det tas på allvar. Ett riskbeteende kan bli riktigt farligt på sikt, inte bara för den som överkonsumerar utan också för omgivningen.

Socialt drickande

Eftersom ett glas vin till maten ofta ses som en självklarhet är det för många svårt att ta tag i att det där glaset brukar bli rätt många innan kvällen är slut. Vännerna runt bordet kanske stöttar lite mer än de borde i stället för att säga stopp. Kollegorna på fredagens AW kan göra likadant och det är inte heller ovanligt att kollegor ställer upp på måndagsmorgonen om helgen varit lite väl blöt. Allt det här stöttandet kan nog verka omtänksamt men i själva verket får det motsatt effekt. Genom att stötta och täcka upp låter man beteendet fortsätta. Det blir ju inga konsekvenser, vännerna tar hand om det. De blir medberoende.

Medberoende

Att vara medberoende är lika allvarligt som att vara alkoholberoende. Det innebär ofta stress och oro och en vana att försöka hantera situationen från gång till gång för att det inte ska uppstå ännu större problem. Gränserna för vad som är naturligt flyttas fram vartefter och den som är medberoende ser det helt enkelt inte. Det kan vara bra att försöka få lite egentid om det går, att bara vara. Att ligga i en bubbelpool från Rörfokus.se och bara låta tankarna fladdra som de vill kan vara skönt.

Stötta genom att ställa krav

Det kan kännas både obehagligt och otrevligt att våga sätta stopp. Att lyfta fram den berömda elefanten i rummet och tala om att det inte fungerar längre. Att det måste få ett slut. Den som dricker för mycket måste förmås att göra något åt det. Det enda som hjälper är att verkligen vara tuff och tydlig. Det går att få stöd som medberoende också. Ta emot det så kanske det hjälper alla inblandade på sikt.

fredriq

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *