Alkohol på Systembolaget

I Sverige kan man köpa alkoholhaltiga drycker med mindre än 3,5 % alkoholhalt i mataffären om man är över 18 år. Man kan också dricka alkohol på restaurang, bar och klubb men där kan man i de flesta fall inte ta med sig alkoholen hem. Även hotell kan ha tillstånd för minibarer och servering på hotellet. Det allra vanligaste är dock att man köper sin alkohol på Systembolaget.

Systembolagets historia

År 1955 slogs alla lokala monopol på alkoholförsäljning ihop. Monopolen hade funnits i bra många år men det var inte förrän nu som Systembolaget skapades. För att få handla var man tvungen att vara minst 21 år gammal. Man skulle också vara helt nykter och det fick inte finnas någon misstanke om att spriten skulle langas vidare. I dag har åldersgränsen för handel sänkts till 21 år men de andra reglerna finns fortfarande kvar.

Ombud för systembolaget

Ibland finns det inte Systembolag på mindre orter. Då finns det istället butiker som agerar ombud för dem. Det krävs då att man går in på Systembolagets hemsida och beställer sin alkohol till ombudet. Det kostar vanligen inget extra. Man betalar sedan när alkoholen hämtas. Åldersgränsen är 20 år och man måste visa legitimation.

fredriq

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *