Alkohol i matlagning

Att använda sig av alkohol i matlagningen kan trots att det är väldigt vanligt kännas obekvämt för vissa, men fördelarna kulinariskt är många. Alkohol kan extrahera smaker ur maten man lagar, eftersom de smakerna endast går att lösas i en alkohol, de går inte att framhäva annars. Så varför inte använda sig av alkohol i matlagningen? Det är många som undviker alkohol och som inte vågar sig på alkohol i maten, men det man ofta inte inser är att i princip all alkohol fördunstar och det som blir kvar är bara smaken. Så även om man exempelvis har artros och vill undvika alkohol, kan man använda det i matlagning, något som går att läsa mer om på en sida som Artros.org, som har en hel del information kring ämnet. Nedan följer ett par exempel på maträtter som blir mycket godare med tillsättandet av lite alkohol.

Penne med vodkasås

Denna rätt utgår från ett simpelt recept och har en väldigt rik smak, till stor del tack vare vodkan. Allt man behöver är passerade tomater, grädde, smör, och vodka, för att laga en tillfredställande sås som passar utmärkt till pasta. Man kan även tillsätta lök och köttfärs, för att göra det lite matigare, tillsammans med lite riven parmesan.

Chorizogryta med cider

Äppelcider rekommenderas till denna rätt, och kan även användas i flera olika rätter för smaksättning och syrlighet. Detta är något man kan laga väldigt lätt och passar utmärkt med olika grönsaker och lite couscous vid sidan om.